DEPREM MALZEMELERİ EKİPMANLARI KONTROL LİSTESİ

Deprem için gerekli olan malzemeleri organize ederken, onlara bir deprem evinizi harabeye çevirdikten sonra ihtiyacınız olacağını aklınızdan çıkarmayın. Malzemelerinizi düşen cisimlerin altında gömülü kalma ihtimallerini minimuma indirecek ve bulunması kolay bir yerde muhafaza edin. Eğer yeriniz darsa geniş bir çöp tenekesi mükemmel bir malzeme deposu olarak kullanılabilir. Eğer bir apartman dairesinde yaşıyorsanız bu kutu dekoratif bir masa örtüsünün altında gizlenebilir. Depremler her an olabilir. Şu anda hazır mısınız? Gıda stoklarınızı son 6 ay içinde yenilediniz mi? Eğer henüz yapmadıysanız bunu da günlük işler listenize ekleyin. Bunu şimdi yapın!

İş eldivenleri

Balta / Balyoz (Minimum 3 kg.)

Kürek (düz başlı ve ucu sivri)

Süpürge

Çekiç ve çiviler

Tornavidalar

Levye veya manivela (36” veya daha uzun)

Plastik kaplama ruloları (4 mil. IO’ X 25’)

Plastik çöp poşetleri (ağır hizmet, 30 galonluk veya daha büyük)

Küçük ve büyük plastik poşetler

Kangal halinde halatlar ¼”, ½”, ¾” (25’ – 50’)

Kangal halinde tel

Çadır (Aile veya tüp tipi)

Muşamba tente (PVC veya kanvas, en az iki tane, 8’ X 10’)

Uyku tulumları, battaniye vs.

Peynir kumaşı (sudan partikülleri süzmek için)

NAKİT PARA (küçük meblağlar ve bozuk para)

Kuru gıda

Su

Giyecek

Yürüyüş ayakkabıları ve çoraplar, yerel yol haritası

Yangın söndürücü (deprem için sağlamlaştırıcı şerit, hortum tipi bir püskürtme ağzı, metal başlık ve minimum 2A-IOBC püskürtme oranına sahip olan kimyasal tipleri tavsiye ederiz).

Pusula

Su geçirmez bir muhafaza içerisinde el feneri ve bataryaları veya kimyasal olarak ışık saçan kibritler

Küçük radyo (portatif ve pille çalışan)

Eğlence paketi – aile fotoğrafları, defterler, kitap, dergi vs. ve oyunlar

SAĞLIK KORUMA MALZEMELERİ

Plastik torbalar – ağır hizmet çöp kutusu boyunda ve daha küçük fermuarlı tipler

Toz klorin kireç-(oksitleyici ve korozif bir malzeme olduğundan dolayı uygun şekilde depolanması gerekir)

Portatif kamp tuvaleti ve kimyasal maddeler

Tuvalet kağıdı

Su olmadan silinerek temizlenmek için kullanılan kolonyalı mendil vs. malzemeler

Tuvalet malzemesi – küçük havlular, şampuan, diş macunu, deodorant, sıhhi mendiller vs.

Böcek, sinek, sivrisinek ve karınca spreyleri

AİLE DEPREM PLANI

ÇEVRENİZİ TANIYIN

EVDEKİ EN GÜVENLİ YER: Bir deprem sırasında ağır mobilyalardan, ev aletlerinden, büyük camlardan, ağır cisimler taşıyan raflardan ve şömine gibi duvar kaplamalarından uzak durun. Bu tür cisimler düşebilir veya kırılabilir veya yaralanmanıza sebep olabilir. Eğer eşyalarla dolu değil ise, bir koridor evdeki en güvenli yerdir. Mutfaklar ve garajlar en tehlikeli yerlerdir. Aynı zamanda her odadaki en güvenli yerleri de öğrenin. Şiddetli bir deprem sırasında bir yerden başka bir yere gitmek güç olabilir.

ÇIKIŞLAR VE ALTERNATİF ÇIKIŞLAR: Evinizde ve iş yerinizde Acil durumlarda dışarı çıkmak için kullanılabilecek bütün muhtemel yolları öğrenin ve bilin. Acil bir durumda sadece sizin için mümkün olabilecek çıkışlar keşfetmeye çalışın.

KAPATMA VALFLERİNİN YERLERİ: Su, gaz ve elektrik için kapatma valflerinin nerede olduklarını öğrenin,bunların nasıl kullanılacağını öğrenin. Eğer emin değilseniz bunları sağlayan firmalarla irtibata geçin

ÖZEL ÖNLEMLER ALIN

YAŞLI, SAKAT VEYA TEDAVİ ALTINDA OLAN ŞAHISLAR: Bu insanlar bir deprem sırasında hareket etmekte zorluk çekebilirler. Gerekirse onları tahliye etmek için birini görevlendirin. Aynı zamanda özel yiyecek ve ilaçlara da gerek duyabilirler. Bu tür özel ihtiyaçlar için bir kaç günlük stok bulundurun.

DİLİNİZİ KONUŞAMAYAN ŞAHISLAR : Dilinizi konuşamayan şahıslar bilgi için genellikle ailelerine ve arkadaşlarına güvenirler. Eğer bir deprem sırasında, birbirlerinden ayrı iseler yardıma ihtiyaç duyabilirler. Dilinizde yazılmış kimlik, adres ve özel istekler belirten acil durum bilgi kartları hazırlayın.

EV HAYVANLARI : Bir depremden sonra, hayvanlarınız ile ilgilenmekten önce kendi güvenliğiniz ile ilgilenmelisiniz. Hayvanlar için ekstra su ve yiyecek depolamak her zaman için iyi bir fikirdir. Bir deprem meydana geldikten sonra onları evin içerisinde güvenli bir yerde muhafaza ediniz. Eğer tahliye edilirseniz, onları acil durum sığınağına sokmanıza izin verilmeyecektir.

CEMİYETİNİZİ TANIYIN

POLİS VE İTFAİYE: En yakında bulunan polis karakolunun nerede olduğunu öğrenin. Büyük bir deprem meydana gelmesinden sonra yerel itfaiye istasyonlarının muhtemelen günlerce boş ve kilitli olacağından haberdar olun.

Hasar ile sonuçlanan bir depremden sonra, bulunduğunuz yerlerde acil durum sığınakları ve geçici tıbbi merkezler kurulacaktır. Bölgenizin planlarını öğrenmek için yerel ve devlet Acil Durum Büroları ile irtibata geçiniz.

CEMİYET PLANLARI: Komşularınızı ve yeteneklerini öğrenin. Bir depremden sonra birbirinize yardım edebilirsiniz. Ayrıca bir depremden sonra cemiyetinize yardım etmek için nereye gideceğinizi de öğrenin. Harici acil durum yardımı gelene kadar günler geçebilir. Birbirinize yardım etmek son derece önemlidir.

BULUŞMA PLANI

TEKRAR BİRARAYA GELME PLANI: Aile bireylerinizle nerede buluşacağınızı ve nasıl bir araya geleceğiniz hakkında bir plan yapın. Eğer aile fertleri birbirlerinden ayrılırlarsa temas kurmak için bulunduğunuz yerin dışında yaşayan birisini seçin. Uzun mesafe telefon hizmetleri muhtemelen şehir içi hizmetlerden daha önce tamir edilecektir. Depremden hemen sonra telefonu kullanmayın ve şehir içi konuşmaları da yalnızca acil durumlar için yapın.

PLAN SORUMLULUKLARI: Bir depremin meydana gelmesinden sonra göz önüne alınacak çok şey vardır. Herkese özel görevler tayin ederek, aileniz, arkadaşlarınız ve komşularınızla bir plan yapın. Bir depremin meydana gelmesinden sonra, etrafta dolaşmanın zor olabileceğini düşünerek, her şahsın görevlerinin bulunmaları muhtemel olan yerlerle ilgili olmasını sağlayın.

MESAJ BIRAKILABİLECEK BİR YER BELİRLEYİN: Aile fertlerinin birbirleri için mesaj bırakabilecekleri ev dışında güvenli bir yer belirleyin. Bu şekilde davranmakla, birbirinizden ayrılır ve evin içinde kalamayacak duruma düşerseniz, aileniz sizi bulabilmek için nereye gideceklerini bileceklerdir. Evde olmadığınızı herkese bildirmek istemezsiniz. Bu nedenle bu yer, güvenli ve gizli olmalıdır. Örneğin, bir kaldırım taşının altı, bir teneke kutunun içi, arka bahçede bir yer vs.

GÜVENİLİR İÇME SUYU

SU DEPOLANACAK EN ÖNEMLİ ŞEYDİR

Güvenilir içme suyunun kaybı öldürücü olabilir. az sayıdaki istisnalar hariç tutulursa, insanların çoğu 36 saatten fazla susuz kalırlarsa etkileri hissetmeye başlarlar. Dehidratasyon açlıktan ölümden çok daha önce meydana gelir. Vücutlarımız gıdasız kalmaya çok daha iyi tahammül edebilirler. Yeterince bol bir su kaynağı ile açlıktan ölüm günlerce, hatta haftalarca geciktirilebilir.

Şehir içme suyu kaynağı büyük bir depremin etkilerine maruz kalarak kullanılmaz hale gelebilir. Yabancı maddeler borulardaki kırık ve çatlaklardan içme suyu kaynağına karışabilir, su kaynağındaki dibe çökmüş olan maddeler suya karışabilir, filtre sisteminde bir arıza meydana gelebilir vs. Suyun her zaman bu şekilde bol olabileceğini düşünmeyin. İleriyi düşünün ve aileniz için yeterli miktarda su depolayın.

NE KADAR SU DEPOLAMALIYIM?

İyi bir genel kural şudur: 7 GÜN İÇİN GÜN BAŞINA KİŞİ BAŞINA BİR GALON (MİNİMUM). Üç haftalık su kaynağı idealdir.

SU KAYNAKLARI

Bir ve iki galon ağzı kapalı konteynırlarda marketten satın alınmış şişe suları. NOT: Yerel mağazadan satın aldığınız bir ve iki galonluk konteynırlar uzun süreli depolama için tasarlanmamıştır ve yaklaşık altı ay sonra sızdırmaya başlayacaktır.

Kampçılık veya av malzemeleri satan mağazalardan alınma bir ve beş galonluk ağzı mühürlenebilir konteynırlar. Konteynırı ve içine koyacağınız suyu gerekli sağlık işlemlerinden geçirdiğinizden emin olun. Açık ve anlaşılır bir şekilde işaretlenmiş eski çamaşır suyu şişeleri su depolamak için konteynır olarak kullanılmak üzere son derece uygundur.

Özel su firmalarından alınan beş galonluk mühürlü konteynırlar. Su firmaları üzerlerindeki fabrika mührü durduğu sürece konteynırlarının sonsuza kadar kullanılabileceğini iddia ederler. Bütün plastik konteynırları tahta bir palet veya raf üzerinde muhafaza edin. Su konteynırlarını konteynırlarda bir arıza olması durumunda diğer malzemelere zarar gelmeyecek şekilde bir yere yerleştirin. Bütün su stoklarını serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin.

PLASTİK SU KONTEYNIRLARINI ASLA DOĞRUDAN BETONUN ÜZERİNE KOYMAYIN. Beton suyun içine kimyasal maddeler girmesine sebep olarak suyu kirletir. Beton aynı zamanda zarar vererek plastik şişenin özelliğini kaybetmesine sebep olur.

MUSLUK SUYUNUZU ARITMAK

Kendi doldurduğunuz suyun kimyasal işlemlerden geçirilmesi gerekir. Eğer uzun zaman herhangi bir işleme tabi tutulmadan bırakılırsa bakteriler ve alglerle kirlenir.

HER GALON SU BAŞINA SEKİZ DAMLA SAF KOKUSUZ SIVI ÇAMAŞIR SUYU SUDAKİ KİRLENMEYİ AZALTACAKTIR. BEYAZLATICIYI SUYU İLK OLARAK DEPOLAMAK ÜZERE KALDIRIRKEN İLAVE EDİN.

NOT: SUYUNUZU HER ALTI AYDA BİR DEĞİŞTİRİN (bu mağazadan satın aldığınız bir ve iki galonluk mühürlü şişeler ve beyazlatıcı eklemek suretiyle musluk suyundan kendi hazırladığınız suları da içerir.)

Başka bir su kaynağı da sıcak termosifonlardır. Termosifonların zemine yakın bir tahliye valfi mevcuttur.

SU ISITICINIZDAN SU ALMAK

Son derece dikkatli davranın. Suyun soğumasını bekleyin.

Depoya giden soğuk su kaynağını kapatın.

Depodaki gaz veya elektrik ısıtıcısını kapatın.

Zemindeki tahliye musluğunu açın.

UNUTMAYIN: Deponun dibindeki bazı tortular ilk başta suyun bulanık akmasına neden olabilir. Berrak akana kadar suyu akıtmaya devam edin.

EVİNİZDE BULUNAN DİĞER SU KAYNAKLARI

Tuvalet Su Depolama Tankı: NOT: suyu depolama tankından alın-TUVALET TASINDAN DEĞİL (eğer suyun içerisine renklendirici veya kimyasal maddeler koyuyorsanız suyu içmeyin).

Eritilmiş buz küpleri bir su kaynağıdır. Paketlenmiş konserve gıdalar (hatta şuruplar bile büyük ölçüde sudan oluşur.)

Evin içerisindeki tesisatta kalmış olan su: su bazen ana vana kapanarak ve yeri tespit edilmek suretiyle alınabilir. Evinizin en yüksek noktasındaki musluğu açın, daha sonra en alt noktadaki musluğu açtığınızda yerçekimi kuvveti suyun borulardan akmasını sağlayacaktır.

EĞER SU KAYNAĞINIZIN SAFLIĞI ŞÜPHELİ İSE, SUYU İÇİLEBİLECEK HALE GETİRMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ METOTLARI KULLANIN

EN İYİSİ: suya çamaşır suyu katın. Her galon su için sekiz damla. Eğer su bulanık ise bu dozu iki katına çıkartın.

İYİ: suya %2 oranında tentürdiyot ilave edin. Her galon su başına yirmi damla. Eğer su bulanık ise bu dozu iki katına çıkarın.

KABUL EDİLEBİLİR: suyu on dakika boyunca kaynatın.

Kullanmadan önce gıda kaplarınızı temizlemeyi ve sağlıklı bir kullanım için uygun hale getirmeyi unutmayın. Sabun ve ılık su ile yıkayın, daha sonra da % 10 çamaşır suyu solüsyonu ile doldurun. Beş dakika sonra çamaşır suyunu dökün ve kurumaya bırakın.

Kirli olan su içinde bulunan yabancı maddelerden arındırmak için önce bir kahve filtresinden, peynir kumaşından veya kağıt havludan geçirilmelidir.

 

PORTATİF OTO HAYATTA KALMA SETİ

Tamam! Evinizi hazırladınız evinizden uzakta olduğunuz zamanlardan ne haber? Aracınızda veya işyerinizde!

Kuzey Kaliforniyalılar araçlarının içerisinde oldukça fazla vakit geçirirler. Gitgide yayılan büyük şehrimiz, araçların en küçük bir arıza yapmadan çalışmalarını gerektirmektedir. Aynı zamanda evden uzakta olduğumuz zamanlar için de kendimizi hazırlamalıyız. Araç içerisinde muhafaza edilen bir hayatta kalma seti (ve büromuzda bulunan bir başkası) eve dönene kadar idare edebilmemizi sağlar.

ARACINIZIN İÇERİSİNDE MUHAFAZA EDİLECEK OLAN HAYATTA KALMA SETİNİN İÇİNDE BULUNMASI GEREKENLERİN BİR LİSTESİNİ BURADA VERİYORUZ:

Naylon Taşıma Poşeti Veya Günlük poşet

Şişe su

Bozulmaz gıdalar

Konserve açacağı

Transistörlü radyo ve yedek bataryalar

El feneri ve yedek bataryalar

İlk yardım seti

Eldivenler

Birinci derecede gerekli ilaçlar

Battaniye, uyku tulumları, uzay battaniyesi

Ağzı kapatılabilir plastik torbalar

Önceden ıslatılmış küçük havlular

Küçük alet seti

Kibrit ve çakmak

Yürüyüş ayakkabıları ve yedek ayakkabılar

Yedek elbiseler

Ceket

Nakit para (küçük meblağlar ve bozuk para)