ACİL DURUMLARDA HABERLEŞME

Önemli bir afet sonrasında, normal haberleşme yöntemlerimizin çoğu kesintiye uğrayacaktır .Telefonlar kesilecek, posta teslim edilmeyecek (bunun teslim edileceği bir eviniz kalmamış olabilir) veya işte mahsur kalarak ailenize ulaşma imkanına sahip olmayabilirsiniz.

TELEFONLA HABERLEŞME

Bir depremden hemen sonra telefonlarınız muhtemelen çalışmayacaktır. Bu, santrallerin, yerel telefon hatlarının veya şehirlerarası hatların hasar görmesinden kaynaklanıyor olabilir. Telefon sisteminin kendisini çalıştıracak enerjinin olmamasına da bağlı olabilir.

Telefon arızalarının birinci nedeni, aynı zamanda çok fazla sayıda telefonun ahizeden ayrılmış olmasıdır. Bunların bir kısmı şok sırasında ahizeden ayrılmış ise de daha büyük kısmı herkesin dostlarını ve ailesini aramaya çalışmasından kaynaklanmaktadır.

Bu aşırı yük, telefon şirketlerinin santral sistemine zarar verebilir. Bu zararı önlemek için, belirli bir yüzdenin üzerinde telefon açıldığında bazı kesimler tamamen devre dışı kalmaktadır.

Sıkıntı sonrası ailenizi kontrol etmeyi veya ailenizin sizin iyi durumda olduğunuzu öğrenmelerini sağlamak istemeniz normaldir. Ancak, sistemin çalışmasını istiyorsak, aramalarımızı sınırlamalıyız. Bu sorunun çözümü, tüm aile üyeleriniz için eyalet dışında temas noktalarının bulunmasıdır. Bu şekilde ne siz ne de arkadaşlarınız ve akrabalarınızın hepsi telefon bağlantısı kuruyor olmayacaktır .Uzak mesafe telefon hatları, çok fazla sayıda çağrıdan veya telefonların ahizesinden düşmesinden dolayı çökmezler. Bunun diğer bir avantajı da, bir depremin uzak mesafe hatlarına zarar vermesi durumunda, tekrar hizmete sokulma önceliği ilk sıralarda gelen bu hatlardır. Kapı komşumuza ulaşmadan önce eyalet dışından birine ulaşabileceksiniz.

Çağrılarınızı yapmak üzere bir umumi telefona gitmenizi de öneririz. Bu hatlar, evlerdeki telefon hatları devreye sokulmadan önce çalıştırılacaktır. Telefon hatlarının yükü gecenin çok geç saatlerinde veya sabah erken, daha azdır. Ailenizle iletişim kurmak için en büyük şansınız, umumi telefon, uzak mesafe arama ve sabah erken aramanın bir birleşimidir.

Eyalet dışı temas noktanıza ulaştığınızda ÇAĞRIYI KISA KESİNİZ ve hızla yapınız. Telefon sistemi her an tekrar kesilebilir. Kendi durumunuzu ve bildiğiniz aile üyelerinin durumlarını bildiriniz. Sizinle birlikte olmayan aile fertleri hakkında bilgi alınız. Onlara birkaç gün içinde sohbet etmek için kendilerini arayacağınızı söyleyiniz. Bundan sonra hoşçakal deyip telefonu kapatınız.

Aranacak telefon numaralarının yazıldığı “Şehir Dışı Temas Kartları”. Bunlar bütün aile üyeleri ve dostları tarafından taşınmalıdır. Temas noktaları yöntemi, önceki Kaliforniya depremlerinde iyi sonuç vermiştir.