DOĞRU YANGIN SÖNDÜRÜCÜ KULLANIN

Büyük bir depremin ardından, yangın söndürme ve kurtarma kaynakları tamamen felç olacaktır. Bir yangının ilk safhalarında doğru yangın söndürücü kullanmak büyük kayıpları önler. Bu yalnızca deprem için geçerli olmayıp bütün yangınlar için de geçerlidir.

Aslında bütün yangınlar başlangıçta küçüktür ve eğer el altında ve kolay ulaşılabilecek bir yerde doğru yangın söndürücü yoksa ve uygun şekilde kullanılmazsa kolaylıkla yayılıp büyüyebilir. Yangın söndürücüleri yangınlara karşı ilk savunma hattımızdır ve bütün evlerde ve işyerlerinde bulundurulmalıdır. Muhtemel yangın türü için uygun olmasını sağlamak ve yangın söndürme işleminde kullanılan kimyasal maddelerin değerli eşyalarımıza zarar vermesini önlemek için doğru yangın söndürücüyü seçmek son derece önemlidir. Yanlış türde bir yangın söndürücü kullanmak ofiste çıkan küçük bir yangını söndürmek için kullanılacak olan yanlış tipteki bir yangın söndürücü nedeniyle kullanılmaz hale gelebilir.

YANGIN SÖNDÜRÜCÜ SEÇMEK:

Yangın söndürücüler uygun oldukları yangın türüne göre sınıflandırılırlar. Dört ana sınıf A,B,C ve D’dir.

Sınıf A: Tahta, kağıt, kumaş ve plastiklerin çoğu gibi sıradan yanıcı

maddeler

Sınıf B: Benzin, yağlar, cilalar ve gresler gibi parlayıcı ve yanıcı

sıvılar

Sınıf C: Yangın söndürme işinde kullanılan kimyasal maddenin

elektriksel iletkenliğinin bulunmamasının önemli olduğu

üzerinde enerji bulunan elektrikli cihazlar

Sınıf D: magnezyum veya titanyum gibi yanabilen metaller (son

derece özeldir ve bu nedenle burada anlatılmayacaktır)

Yangın söndürücüler aynı zamanda kullanılacakları yangının büyüklüğü için de bir yol gösterici fonksiyonunu yerine getiren sayısal bir sınıflandırma değerine de sahiptir. Hafif yangınlarda kullanılacak A sınıfı bir yangın söndürücü için minimum sınıflandırma değeri 2A’dır.B veya C sınıfı yangınlar için en az 10 sınıflandırma değerine sahip bir yangın söndürücü tavsiye edilir. Çeşitli tiplerdeki yangınlar için kullanılabilen yangın söndürücüler 2A:10 BC gibi kombine sınıflandırma değerlerine sahiptir.

 

YANGIN SÖNDÜRME İŞLERİNDE VE CİHAZLARINDA KULLANILAN KİMYASAL MADDELER

(YANGIN KİMYASALLARI)

Genel olarak beş grup yangın söndürme kimyasalı vardır. Yangını söndürmek için uygun olmasının yanında aynı zamanda en az zarar verenini seçin.

Kuru Kimyasal, Standart Tip: A ve B sınıfı yangınlarda kullanılır. Elektrikli cihazlardaki zararı önledikten sonra derhal silinerek temizlenmesi gereken hafifçe korozif bir kalıntı bırakır. En çok kullanıldığı alanlar otomotiv, gres yangınları ve parlayıcı ve yanıcı sıvılardan kaynaklanan yangınlardır.

Kuru Kimyasal, Çok Amaçlı Tip: A, B, ve C türündeki yangınlar için kullanışlıdır. En yaygın yangın türlerinin çoğunda kullanışlı ve etkilidir. Son derece korozitir ve yapışkan bir kalıntı bırakır. Hassas elektrikli cihazların ve bilgisayarların civarında kullanılmamalıdır.

Halojenli Kimyasallar: A, B ve C türündeki yangınlar için kullanışlıdır ( kullanılan kimyasal maddeye bağlı olarak). Etiketlerini kontrol edin. Pahalıdır fakat son derece kullanışlı ve temizdir. Herhangi bir kalıntı bırakmaz. Hafifçe toksittir. Hassas bilgisayar ve cihazlar için mükemmeldir. Aynı zamanda parlayıcı yanıcı sıvılar ve otomotiv yangınlarında da rahatlıkla kullanılabilir. Ofisler için olan seçeneklerin içerisinde en iyilerinden biridir. Bununla birlikte çevreyle ilgili sınırlamalar ve yasaklar ve artan maliyetler kullanılmasını ve teminini sınırlamaktadır.

Karbon Dioksit: B ve C sınıfı yangınlar için kullanışlıdır. Çok temizdir ve herhangi bir kalıntı bırakmaz. Kısa menzillidir (yangına çok yakından tatbik edilmelidir).

Su Bazlı Kimyasallar: Sadece A sınıfı yangınlarda kullanılır. Yeniden doldurulması ve temini ucuzdur.

Bu saydıklarımız en çok kullanılan yangın söndürücü tiplerdir. Seçiminizi yaparken kullanılacak yerin ölçüsü yangının sınıfı ve korumaya çalıştığınız şey ile uyumlu olup olmadığını göz önüne alın. Yangın söndürücülerinizin bulundukları yerler, kullanılma şekilleri ve sınırlamaları hakkında çok iyi derece bilgi sahibi olmanız da son derece önemlidir. Yangın Kanunu tarafından şart koşulan yangın söndürücüler her yıl yetkili bir servis tarafından gözden geçirilmelidir.

Eğer bir yangın söndürücü kullanılıyorsa yinede itfaiyeyi çağırmanız ve alanı tahliye etmeniz gerekmektedir. Kendinizi tehlikeli bir duruma düşürmeyin. Yangını söndürmüş dahi olsanız yinede bizi çağırın biz gelerek yangını tamamen sönmüş olup olmadığını emin olmak için kontrol edeceğiz. Görünüşte sönmüş olan küçük bir yangın aslında bir duvarın içerisinde görünmeden yanmaya devam ediyor olabilir. Bu yangın tavan arasına sıçrayabilir ve şaşırtıcı bir hızla alev alev yanan bir cehenneme dönüşebilir. Eğer bir depremden sonra herhangi bir yangını söndürmüş iseniz yangının tamamen sönmüş olduğunu kontrol etmek için itfaiye görevlileri gelene kadar binanın dışında kalın.

YANGIN SÖNDÜRÜCÜYÜ KULLANIRKEN UNUTULMAMASI GEREKENLER:

PİMİ ÇEKİN

YANGININ TABANINA NİŞAN ALIN

SAPI SIKIN

ATEŞİ TARAYIN

DEPREM ACİL DURUM AYDINLATMASI

Bir depremin meydana gelmesinin ardından en çok karşılaşılan problem el fenerinizi bulmaktır. Bütün aile fertlerinizin yataklarının başucunda bir el feneri bulundurduklarından emin olun. Son derece kıymetli bir ışık kaynağı da elektrikler kesilince otomatik olarak yanan ışıklardır. Fiyatları 10$ - 20$ civarındadır ve duvardaki prize takılırlar. Elektrikler kesildiğinde otomatik olarak yanarlar.

Ailenizin ihtiyaçlarını dikkatli bir şekilde gözden geçirin ve aydınlatma malzemeleri satan mağazada cimrilik yapmayın. Acil durum aydınlatması gece yapılan arama ve kurtarma çalışmalarında son derece önemlidir.

Özellikle depremden sonra herhangi bir gaz sızıntısı ihtimali varsa kibrit veya mum KULLANMAYIN.

Acil Durumlarda Kullanılacak Uygun Işık Kaynakları:

Bütün aile fertleri için el fenerleri

Ev için batarya ile çalışan lambalar

Yedek bataryalar (her altı ayda bir değiştirmeyi unutmayın)

Elektrik enerjisi kesildiği zaman otomatik olarak yanmaya başlayan lambalar. Duvarda fişe takılı olarak bırakılan tipler.

Kimyasal olarak ışık yayan çubuklar.

Gaz/propan lambaları (artı kibrit, alev gömleği ve yakıt)

Portatif Elektrik Jeneratörü (artı yakıt): otomobillerde kullanılan normal benzin ile çalışan tipten alırsanız, çalıştırmak için aracınızın deposundan çektiğiniz benzini kullanabilirsiniz. Bir sifon hortumu da Jeneratör ile birlikte bulundurulmalıdır. İhtiyaçlarınız için yeterli güce sahip bir jeneratör satın alın. 200 watlık bir ampul, bir kampı okumaya yetecek kadar aydınlatabilir. Isınma veya serinleme amacıyla kullanmak çok elektrik tüketimine sebep olur. Elektrikli cihazlar için yüksek güçteki bir jeneratöre ihtiyaç vardır.

ACİL DURUM GIDA MALZEMELERİ STOĞU VE PİŞİRME

Depremden sonra hayatta kalabilmek için gıda da su kadar önemlidir. Psikologların belirttiklerine göre ciddi bir duygusal travma geçiren insanlar yaşamaktan vazgeçebilir ve hatta bunu takip eden depresyonlardan dolayı ölebilirler.

Psikolojik olarak normal ve sağlık bir beslenme felaketin sonucu olarak meydana gelen duygusal travmayı azaltabilir; bu nedenle insanlara, bir felaket anında kullanmak üzere stok ettikleri malzemelerinin miktarının, mümkün olduğunca normal günlük hayatlarında tükettikleri miktarı karşılamaya yetecek kadar olmasını tavsiye ediyoruz. Stok edilen gıdalar depolamaya uygun tipte olanlardan seçilmelidir. Gıdaların en az dayanacakları süre buzdolabı olmadan 6 ay olmalıdır.

Bu yazının sınırlı kapsamı çerçevesinde bir acil durum gıda depolama programını uygulamak için gerekli olan bütün gerekli bilgileri verebilmek oldukça güçtür. Bireylerin ihtiyaçları ve zevkleri son derece değişkendir. Eğer normal bir insandan çok daha küçük veya daha cüsseliyseniz, stoklarınızı burada önerilenlerden farklı olarak ayarlamak isteyebilirsiniz. Buradaki bilgiler acil bir durum için gıda stoğu yapmak isteyen insanlara bazı fikirler vermek amacıyla önerilmiştir. ALINMASI GEREKEN ŞEYLER İÇİN BİR ALIŞVERİŞ LİSTESİ OLUŞTURMA AMACI GÜDÜLMEMİŞTİR. Her kategoride ihtiyaç duyulacak olandan daha fazla gıda listeye dahil edilmiştir. Ailenizin ihtiyaçlarını ve zevklerini göz önüne alın.

STOKLARI DEĞİŞTİRMEK

Stokları her ALTI AYDA bir değiştirmek son derece önemlidir. Bunun nedeni her şeyin altı ayda bir bozulacağı veya çürüyeceği için değildir. Fakat, stokları yenilemeyi normal alışkanlıklarınızın bir parçası haline getirmek zorunda olmanızdan dolayıdır. Değiştirmeyi hatırlamanın en kolay yolu, enerji tasarrufu nedeni ile saatlerin ileri veya geri alındığı zamanlarda stoklarınızı yenilemektir. Unutmayın, SAATLERİNİZİ AYARLADIĞINIZDA, STOKLARINIZI DA DEĞİŞTİRİN. (Saatlerin bu geri veya ileri alınma zamanlarının, aynı zamanda duman detektörlerindeki bataryaların değiştirilme zamanları olduğunu da hatırlayın.)

Bu işlemi gerçekleştirmeyi düşünme sizin için ne kadar kolay olursa, onu sürekli yapma konusunda da o kadar eğilimli olursunuz. Stoklarınızı değiştirdiğinizde onları kaldırıp atmayın. Mutfağınıza koyun ve kullanın. Her şey çöpe gitmek zorunda değildir.

UNUTMAYIN : Stoklarınızı değiştirmek bataryaları, gıdaları, sularınızı, ilaçlarınızı (özel olarak hazırlanmış veya eczanelerde satılan standart ilaçlar) kapsamalı fakat bunlarla sınırlı kalmamalıdır. Aynı zamanda kullanırken yangın söndürücünüzü kontrol etmeyi ve sallamayı da unutmayın.

ÖRNEK GIDA MALZEMELERİ

KİŞİ BAŞINA VE EVİNİZDE BESLEDİĞİNİZ HER HAYVAN İÇİN en az YEDİ GÜNLÜK GIDA MALZEMESİ stok etmeniz gereklidir. Bunlar raf ömrü uzun dayanıklı gıdalar olmalıdır. Bu malzemeler soğuk, kuru ve ışık almayan bir yerde depolanmalıdır. Isı ve nem gıdanın bozulmasını çabuklaştırır.

Aşağıda birkaç örnek gıda malzemesinin listesi verilmiştir. Bu liste hiçbir şekilde stok edilecek gıdaların tamamını göstermemektedir. Kendinizin ve ailenizin yiyeceği malzemeleri depo etmelisiniz. Evinizde günlük olarak kullandığınız gıdaları seçmeye özen gösterin. Çocuklarınız depremden önce konserve ton balığı yemiyorsa depremden sonra da büyük olasılıkla yemeyeceklerdir. Planlarınızı sanki yedi günlük kamp tatiline gidiyormuş gibi hazırlayın; yapmakta olduğunuz iş de aslında budur.

Öncelikle buzdolabındaki, daha sonra dondurucudaki ve sonra da stok ettiğiniz gıdaları tüketmeyi unutmayın.

İÇECEKLER

Süt- Susuz veya buharlaştırılmış

Karbonat

Kahve, çay çeşitleri, hazır kakao- Kafein içeren gıdaların suyu vücudunuzda daha hızlı taşıyacağını unutmayın, bu şekilde ½ oranında daha fazla su stokladığınızı kabul edebilirsiniz.

İstenilen Toz İçecekler- Bunların hazırlanması için ayrıca su gerektiğini unutmayın.

Sebze, domates ve sebze suları.

Gatorade gibi sporcu içecekleri

Tahıl Ürünleri:

Çok sayıda kahvaltı hububatı

Kağıt paketlerde hazır ACI baharat

Kek karışımı- Sadece su gerektiren türden alın.

Ekmek- Dondurucuda saklayın.

Makarna

Un

Mısır gevreği

Tuzlu bisküvi

Pirinç

Protein Kaynakları:

Konserve et: Beykın, sosis, et ezmesi, kırmızıbiberli con carne, et yahnisi

Konserve Kümes Hayvanı eti: Tavuk, hindi

Konserve Balık: Ton balığı, som balığı, sardalya

Peynir: Sert parafinli kağıda sarılı peynir daha uzun süre dayanır.

Kurutulmuş Yumurta

MEYVE VE SEBZELER

Konserve kabuksuz meyveler

Konserve armut, şeftali, kayısı, erik

Konserve turunçgiller

Konserve sebzeler

Kuru börülce

Hazır patates püresi

Paketlenmiş kuru fasulye

TEMEL GIDA MALZEMELERİ

Tuz

Şeker

Kızartma yağı

Katı yağ

Karbonat

Bal

ÇEREZLER VE DİĞER GIDALAR

Kuru yemişler

Fıstık ezmesi

Şekerleme

Kuru meyve

Kuru çorba karışımı

Konserve çorba

DEPREMDEN SONRA YEMEK PİŞİRME

Üç gün veya daha uzun süre soğuk yemekler yemek hiç hoş değildir. Beden ve ruh sağlığınız için mümkün olduğunca normal biçimde yemek yemeniz gereklidir. Üç gün veya daha uzun süreli bir kampa gitmiş gibi olacaksınız. Bu nedenle aşağıda sayılan eşyaları yanınızda bulundurun:

Kamp ocağı (Çok sayıda Propan veya Beyaz Gaz tüpü bulundurun)

Sırt çantası ocağı

Depremden sonra baca uzmanı tarafından video denetimi yapılmadan ŞÖMİNE kullanılmamalıdır. Gözle görülmeyen hasarlar tavan arasında yangına veya karbonmonoksit gazının eve sızmasına neden olabilir.

Barbekü (Mangal kömürü ve Starter Sıvı)

Sterno (tip) Ocak

Pişirme aletleri:

Tencereler

Tavalar

Fincanlar ve Bardaklar

Çatal, Kaşık ve Bıçaklar

KONSERVE AÇACAĞI: Stok ettiğiniz bütün konserve kutuların kapaklarını açmak için.

YEREL DAĞITIM HATTI VANALARININ KAPATILMASI

Bir depremden sonra gaz, elektrik ve suyun nasıl ve ne zaman kesileceğini evdeki herkesin öğrenmesi için bir bedel ödemek gerekli değildir. Bu durum kapatma vanalarının yerlerini belirgin biçimde işaretlemek ve gerekle talimatları yakın bir yere asmak kadar basit olabilir. Aşağıda kapatma vanaları için çok bilinen örnekler verilmiştir. Çok değişik bir malzemeye sahip olsanız da (propan tankı gibi) kapatma işlemi benzer şekilde yapılacaktır. Kapatma vanalarını bulamamanız veya vana sistemini anlamamanız durumunda yerel dağıtım şirketi veya tankınızı aldığınız yerle bağlantı kurun. Dağıtım hatlarında veya yakınında gaz kokusu aldığınızda veya hasar gördüğünüzde ilgili hatların kapatılması gerektiğini unutmayın.

 

DEPREMDEN ÖNCE

GAZ VANASINI KONTROL EDİN.: Vanaların gerektiğinde ne şekilde kapatıldığını bildiğine inandığınız veya bilmesi gereken kişilerle birlikte gaz sayacının ve ana kapatma vanasının yerini belirleyin ve bunları iyice tanıyın.

Binanızdaki vanaları tanımak için aşağıda verilen gaz sayacı ve ana kapatma vanalarına ait resimleri inceleyin.

12” ayarlı veya diğer bir uygun anahtar ile ana vanayı sadece 1/8 tur sağa veya sola çevirin (bu hareket başlangıçta zor gelebilir).

DİKKAT: Ana vanayı 1/8 turdan fazla çevirmemeye dikkat edin (böyle yaptığınızda büyük olasılıkla kılavuz lambalarınız sönecek ve tekrar yanmaları için eğitimli personel çağırmanız gerekecektir).

Vanayı çalıştığından emin olmak için çevirdikten sonra, ANAHTARI SAYAÇDAN ÇIKARMAYIN VE anahtarı sayaç üzerine sabitleştirmek için “fermuar bağlayıcı” veya kayış kullanın.

Ayarlanabilir anahtar kullandığınızda onu vananıza uyan ebatta saklamaya dikkat edin. Bu şekilde paslanma veya aşınma durumunda bile vananıza uyacaktır. Anahtarı sabitleştirmeden önce hareketli kısımlara yağ veya gres sürün. Bunlar anahtarınızın fonksiyonel ve kullanıma hazır bir durumda saklanmasına yardımcı olacaktır.

ANA VANANIZ 1/8 TUR DÖNMEZSE GAZ ŞİRKETİ İLE BAĞLANTI KURUN, ONLAR VANAYI ONARACAK VEYA DEĞİŞTİRECEKLERDİR.

 

 

GAZIN KESİLMESİ

Gaz sayacı ana gaz kapatma vanasının yerini belirleyin (genellikle evin dışındadır). Bu vana genellikle yer altından çıkan ve sayaca giden bir borunun üzerindedir. Vanayı boruya çapraz biçimde çevirin (“Depremden Önce” başlığı altındaki “Yerel Dağıtım Hatları” sayfasındaki büyük örneği inceleyin. Vanayı kapattığınızda evinizdeki ve çevresindeki bütün kılavuz lambalar (ocak, fırın, çamaşır kurutucu, yüzme havuzu/sauna ısıtıcı, su ısıtıcı vb.) sönecektir. Gaz tekrar verildiğinde kılavuz lambaların tekrar yakılması için gaz şirketini veya diğer bir vasıflı elemanı çağırmanız gerekecektir. Bütün kılavuz lambalarının tekrar yakılmaması evin içinde tehlikeli miktarda gaz birikmesine neden olabilir.

Unutmayın ki gaz kokusu hissetmediğiniz de veya evinizde önemli bir hasar oluşmadığında gazı kesmeniz gerekli değildir. Buradaki karar size aittir. Büyük bir depremde gazın kesildiğinden emin olmak için en güvenilir yol otomatik gaz kesme vanalarını kullanmaktır. Deprem anında evde bulunmasanız bile otomatik kesme vanası otomatik olarak gazı kesecektir. Daha fazla bilgi ve montaj için yerel gaz şirketine başvurun.

Acil durumlarda hızlı ve kolay bir şekilde vanaya ulaşabilmek için ana gaz kesme vanasının çevresini temizleyin.

Gazı kesmek için bir anahtar (veya özel bir alet) kesme vanasına yakın bir yerde veya kolay ulaşılabilen diğer bir noktada boruya takılmalıdır. Acil durumlarda bulunduğu yerin kolaylıkla fark edilmesi için kesme vanasını beyaz veya parlak bir boya ile boyayabilirsiniz.

Ana gaz kesme vanasını kapatabileceğinizden veya düzgün çalıştığından emin değilseniz (paslanma belirtisi vb.) ya da kılavuz lambalarını tekrar nasıl yakılacağını bilmiyorsanız yerel gaz şirketinizle bağlantı kurun. Şirket evinize bir servis yetkilisini göndererek doğru çalışma prosedürünü size gösterecek ve vana, kılavuz lambaları kontrol edecektir.

 

ELEKTRİĞİN KESİLMESİ

Ana elektrik kesme devresinin yerini bulun.

Evinizde sigorta ve devre kesiciler yerleştirilmiş olabilir. Evinizde sigorta varsa bıçaklı kesici kolu veya yerinden sökülebilen sigorta üzerinde “ANA SİGORTA” işaretini koymanız gerekir. Evinizde devre kesiciler varsa bunları ortaya çıkarmak için devre kesici kutusunun metal kapağını açmanız gerekebilir (metal kapağı kesinlikle çıkarmayın). Ana devre kesici üzerinde açma ve kapama konumları belirgin biçimde işaretlenmelidir. İlk olarak bütün küçük devre kesicileri , daha sonra “ana” kesiciyi kapatın. Ana sigorta veya kesici panelin yanında veya evin başka bir tarafında bağlı panellerin olması durumunda herhangi bir acil durumda kendinizi emniyette hissedin ve bunları da kapatın. Kısa devre olması durumunda bir kesici veya sigorta bypass geçilebilir.

Not: Bütün sorumluluk sahibi aile üyelerine acil durum anında yerel dağıtım hatlarının nasıl kapatılacağı öğretilmelidir. Dağıtım hatlarının hem açık hem de kapalı konumları hakkında bilgili olmaları gerekir.

 

SUYUN KESİLMESİ

Evinize gelen ana su hattının yerini belirleyin (büyük olasılıkla bodrum katının ön kısmında bulunur). Boru üzerinde bir giriş vanası göreceksiniz. Deprem sonrasında su kaçağı olması halinde bu vanayı kullanarak evinize gelen suyu tamamen kesin. Acil durumlarda vanayı kolayca bulmak için vanayı boyayabilirsiniz.

Su sayaç kutusundan binanıza gelen bütün suyu kesebilirsiniz (genellikle cadde veya kaldırım tarafındadır). Uzun bir tornavida veya özel alet kullanarak kapağı açın. Bu kutu kolay erişilebilecek bir yerde değilse veya kutuyu bulamıyorsanız yerel su idarenize başvurun. Herhangi bir gereksinim duymadan önce bu kutunun ve su vanasının yerini belirlemeniz gereklidir.

Su sayacının içinde gaz sayacındakine benzer bir vana göreceksiniz. Bu vanayı da aynen gaz vanasında olduğu gibi çevirin.