İstanbul'un Korkutan Deprem Haritası

Çınarcık'taki 4.8'lik deprem yüreklerimizde ve zihinlerimizde yatan korkuyu yeniden hortlattı.
 

Fay, Tekirdağ ile Adalar arasında kırılacak. 2034'e kadar büyük deprem olma olasılığı en az yüzde 35, en çok yüzde 70...

İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından, bugüne kadar yapılan yerli ve yabancı tüm çalışmaları toplayıp değerlendirdi. Sonuç: "Marmara Denizi'nde olası bir depremin büyüklüğünün en az 7 olacağı konusunda herkes hemfikir. Son çalışmalara göre de 2034′e kadar bu depremin olma olasılığı en az yüzde 35, en fazla yüzde 70 civarında."

Eyidoğan, Prof. Dr. Ambraseys'in araştırmasında, son 2 bin yıllık tarihsel verilere bakıldığında Marmara Denizi'nde İzmit'ten Gelibolu'ya kadar uzanan fayın boydan boya kırıldığını ima eden büyük bir depreme rastlanmadığını söyledi.

Fransa'dan gelen gemilerle gerçekleştirilen araştırmaların koordinatörlüğünü yapan Fransız bilim adamı Prof. Dr. Rolando Armijo'nun, 1912 Mürefte depreminde fayın denizde Tekirdağ açıklarına kadar kırıldığını belirlediğini anlatan Eyidoğan, "Armijo'ya göre, Tekirdağ ile Prens Adaları arasındaki fay zonu kırılacak. Bu da 7.2 büyüklüğünde bir depreme yol açacak" dedi.



TSUNAMİ DE BEKLENİYOR
Araştırmaların sonuçlarına göre, olası depremin kıyılarda tsunami yaratma olasılığı da yüksek. Tsunami dalga yüksekliği ise 1.5 ile 4 metre arasında değişecek.

GERİ SAYIM BAŞLADI
Depremin İstanbul'da değil, Marmara Denizi'nde olacağını vurgulayan Eyidoğan, "Ancak en büyük kayıp, büyüklüğü ve plansızlığı nedeniyle bu kentte olacak. 27 yüzyıllık tarihinde hasar yapıcı birçok büyük depremlerle çok sık karşılaşılan bir bölgede yer alan İstanbul için geri sayım başlayalı epey yıl olmuştur. Kuzey Anadolu Marmara fayının İstanbul'un güney sahillerine uzaklığı 11-12 kilometre civarındadır" diye konuştu.

ZEMİNİ RİSKLİ BÖLGELER
İstanbul'un zemin yapısı da haritada renklere göre belirlenmiş. Kırmızı renkli bölgeler zayıf zeminleri (alüvyon, dolgu alanları vb.), sarı renkli bölgeler de gevşek zeminleri gösteriyor. Yeşil renkli bölgeler ise kayalık alanları gösteriyor. Haritaya göre, Anadolu yakasının zemini Avrupa yakasına göre daha sağlam gözüküyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN TAHMİNİ DAHA FARKLI
Büyüksehir Belediyesi, olasi Marmara Depremi'nde en çok hasar görecek ilçeleri belirledi. Istanbul'un en riskli bölgesi Avrupa yakasinin güney kismi...
Marmara Denizi'ndeki fayin tek parça halinde kirilmasi ve 7.7 büyüklügünde bir depremin olmasi durumunda 59 bin bina agir hasar görecek. Istanbul Büyüksehir Belediyesi Zemin ve Deprem Inceleme Müdürlügü, olasi Marmara Depremi'nde yikilacak binalarin mahallelere göre olusacak yogunluk haritasini çikardi. Bu haritaya göre; en fazla Avcilar, Küçükçekmece, Bahçelievler, Bakirköy, Bayrampasa, Zeytinburnu ve Tuzla'daki binalar yikilacak ya da hasar görecek. Binalarin tek tek kontrol edilmesi için Zeytinburnu'nu pilot bölge seçen belediye, dört yildir sürdürdügü çalismalar sonucu, Istanbul'un Avrupa yakasinin güney kismini "en tehlikeli bölge" olarak tespit etti. Zemin ve Deprem Inceleme Müdürlügü'nün gelistirdigi "Model C" senaryosuna göre, Marmara Denizi'ndeki fayin tek parça halinde kirilmasi ve 7.7 büyüklügünde bir depremin olmasi durumunda 59 bin bina agir hasar görecek.



87 BIN ÖLÜ BEKLENIYOR
Ayni senaryoya göre, 128 bin bina orta, 300 bin bina ise az hasarli hale gelecek. Bu ayni zamanda 268 bin hanenin agir, 601 bin hanenin orta, 1 milyon 300 bin hanenin de az hasar görmesi demek. 87 bin ölü, 135 bin de agir yarali olacagi tahmin ediliyor.

DOĞALGAZ VE SUYA DİKKAT
Senaryoya göre, en fazla ölüm Küçükçekmece, Bahçelievler ve Fatih'te meydana gelecek. Bu ilçelerin her birinde 6 - 8 bin arasinda insan yasamini yitirecek. Ölü sayisinin 4 - 6 bin arasinda olacagi tahmin edilen ilçeler ise Avcilar, Bakirköy, Bagcilar, Bayrampasa, Zeytinburnu ve Kadiköy. Su sebekesinin bin 600 noktada hasar görecegi hesaplaniyor. Tüm borularin yüksek deprem dayanilirligina sahip olmasina karsin, dogalgaz hatlarinda da 13 noktada hasar ortaya çikacak.

Elektrik hatlarinin bin 80 kilometresinin hasar görecegini öngören senaryoda, yeraltina çekilmis olan elektrik hatlarinda da agir hasar meydana gelecegi varsayılıyor.

HALİÇ KÖPRÜSÜ YIKILABILIR
Hasar hesaplamalarinin özetinde ise bin ile 2 bin noktada su sizintisi, 30 bin servis kutusunda gaz sizintisi ve elektrik kablolarinin yüzde 3'ünde kopma meydana gelecegi tahmin ediliyor. Ayni senaryoda Haliç Köprüsü'nün de agir hasar görecegi belirtiliyor.

Iste en tehlikeli bölgeler
• Avcilar: Firuzköy, Mustafa Kemalpasa, Cihangir, Anbarli, Merkez, Deniz Köskler, Gümüspala.
• Küçükçekmece: Kanarya, Cumhuriyet, Cennet, Yesilova, Sögütlüçesme, Inönü, Tevfikbey, Halkali merkez, Fatih.
• Bakirköy: Yesilköy, Zuhuratbaba, Kartaltepe.
• Bagcilar: Evren, Günesli merkez, Yildiztepe.
• Bahçelievler: Bahçelievler, Siyavuspasa, Sirinevler, Çobançesme, Hürriyet, Kocasinan merkez, Soganli, Zafer.
• Bayrampasa: Orta mahalle, Terazidere, Yildirim, Vatan, Altintepsi, Yenidogan, Muratpasa.
• Gaziosmanpasa: Sarigöl.
• Zeytinburnu: Seyitnizam, Bestelsiz, Çirpici, Veliefendi, Sümer, Gökalp.
• Fatih: Imrahor, Seyitömer.
• Eminönü: Beyazit, Kâtipkasim
• Ümraniye: Kazim Karabekir.
• Maltepe: Gülensu.
• Pendik: Kaynarca, Ertugrulgazi.
• Kartal: Hürriyet, Cevizli, Orhantepe.
• Tuzla: Postane